Te druk? Maak een keuze. Get organised!

Te druk? Maak een keuze. Get organised!

Te druk is een beleving

Een veel gehoorde kreet als je vraagt hoe het met iemand gaat is, het is druk. Je zou kunnen denken dat is mooi, maar als je door vraagt blijkt het vaak een uiting te zijn van geen controle hebben over de situatie en over jezelf. Druk zijn is een beleving die van binnen uit komt. Deze beleving zorgt er echter voor dat er geen ruimte meer is voor verbetering vernieuwing en ontwikkeling. Terwijl dat toch zaken zijn die in de huidige tijd prioriteit zouden moeten hebben. Dit vraagt om keuzes maken. Soms om zaken anders te doen, slimmer en beter te doen maar ook vaak om zaken gewoonweg niet meer te doen! En dat is moeilijk voor de mens. Waarom eigenlijk?


VERMIJDEN VAN PIJN OF VERKRIJGEN VAN PLEZIER
In het “pijn en plezier principe” ligt de kern van ons functioneren, onze motivatie, ons voortbestaan, kortom ons leven. Alles wat je drijft of wilt realiseren wordt bepaald door deze twee krachten. Op basis van deze 2 krachten baseer je namelijk je keuze hoe met een situatie om te gaan. De hele dag door. Of je nu bewust of onbewust kiest of niet kiest je komt iedere keer weer in een nieuwe situatie terecht. Zo ontwikkelt zich je leven, je houding, je gewoontes, je overtuigingen. Dit is allemaal het gevolg van hoe je pijn of plezier in een situatie ervaart en percipieert. Als je in een situatie terecht komt maak je in een impuls/reflex (gestuurd vanuit je onderbewuste) een afweging hoe je met deze situatie om zal gaan. Zo bedenkt je brein allerlei strategieën, zodat je je kunt redden in iedere situatie. Vermijding-strategieën en verkrijging strategieën. Je zogenaamde flight - fight reactie. Echter, hoe weet je nu dat je reactie, je strategie in een situatie effectief is geweest?


SUCCES PARADOX
Pijn is een metafoor voor alle negatieve emoties zoals bijvoorbeeld angst, schaamte, boosheid, verdriet en wrok.  Plezier is de metafoor voor alle positieve emoties zoals bijvoorbeeld geluk, blijdschap, enthousiasme, nieuwsgierigheid en liefde. Als je vraagt wat mensen willen dan is het plezier, positieve emoties in hun leven. Als je kijkt hoe de meeste mensen zich gedragen zien we echter iets anders. 

Helaas is dan ook een van de twee drijvende kracht veruit dominant ten opzichte van de ander. Het zal niet verrassend zijn, maar dat is de vermijdingsstrategie. De stelling is; “we doen meer voor het vermijden van pijn dan voor het verkrijgen van plezier” Deze stelling is ingegeven door ons oerinstinct, de wil om te overleven. Als we alle levensbedreigende situaties kunnen vermijden of de baas kunnen, betekent dat we zullen overleven. Het vermijden van zaken is echter zo sterk geworden dat we ook situaties als bedreigend ervaren, die helemaal niet bedreigend voor ons zijn, maar door het brein wel zo worden vertaald. 


MINDER DRUK ERVAREN -- GET ORGANISED
Het is dit instinct dat ons ook verteld dat we druk zijn. Het is het gevoel van niet meer in control zijn. Ons brein bedenkt dan allemaal verklaringen waarom we ons zo voelen. Maar het zorgt er niet voor dat we het gevoel kunnen omzetten. We hebben een verklaring en daarmee kunnen we ons gedrag rechtvaardigen. Er ontstaat (weer) een onbewust keuze moment. We willen er wel vanaf maar hoe dan? Een logische stap zou zijn de werkdruk te verlagen, zodat we weer overzicht krijgen. Echter tot waar moeten we de werkdruk verlagen? Dit is dus ook niet de oplossing.

De oplossing ligt dan ook niet buiten ons maar binnen ons. Bewustwording van wat nu werkelijk het gevoel van druk / stress veroorzaakt. Een van de oorzaken is vaak de duizenden gedachten die ons denken heen en weer slingert. Wat dan helpt is focus aanbrengen. Focus op een doel om van daaruit opnieuw alles te organiseren. Wat helpt je naar je doel en wat is ondersteunend hier aan en wat vooral niet. Deze laatste categorie is misschien wel het meest lastig te bepalen maar is wel de belangrijkste. Door deze zaken niet meer te doen en ik bedoel echt niet meer te doen, ontstaat er ruimte voor verandering / verbetering. En zal je druk heel anders ervaren. Het gevoel van trots (een positieve emotie) zal je ervaren door het realiseren van je doelen.

Wil je meer weten hoe je brein functioneert en hoe je mentaal sterk wordt en emotioneel stabiel, kom dan naar het masterclass of neem contact op om eens verder te praten.

Deel in je netwerk

Henk Berendsen

Transitie Maker

Henk is een ervaren trainer, business coach, die organisaties inspireert en hen helpt die veranderingen door te voeren die noodzakelijk zijn voor continuïteit, winstgevendheid, klant-tevredenheid en niet in de laatste plaats medewerkers-tevredenheid.

Nog geen reacties. Je kunt de eerste zijn!

We zijn benieuwd naar jouw mening. Plaats je reactie hieronder.