12 strategieën om “VUCA” het hoofd te bieden

12 strategieën om “VUCA” het hoofd te bieden

VUCA

De laatste jaren lezen we in management artikelen steeds meer over de V.U.C.A. wereld waarin we leven en werken. In het Nederlands vertaald is het V.O.C.A en staat voor: ‘Volatiel, Onzeker, Complex en Ambigu’. Deze term die oorspronkelijk uit het leger komt, wordt steeds vaker aangehaald in leiderschapsartikelen door onder andere Forbes en Harvard Business Review als zijnde dat de nieuwe realiteit van vandaag er een is van constante verandering, nieuwe grenzen en complexiteit. Het is dus dat we steeds meer te maken hebben met een wereld waarin verandering steeds groter wordt, de toekomst minder voorspelbaar is, de technologische mogelijkheden toenemen en hoe we over deze mogelijkheden nadenken.  Ook in het onderzoek van Rodriguez & Rodriguez (2015)  wordt V.O.C.A. aangehaald, zijnde dat de realiteit van vandaag er een is van constante verandering, nieuwe grenzen en complexiteit. Daarnaast toont eind 2018 een eenvoudige Google-zoekopdracht naar V.U.C.A. (U = uncertain) meer dan 2.000.000 zoekresultaten.


OVERLEVEN
Op welke wijze ‘overleven’ we op de mondiale markten, waar globalisering, hypercompetitie en snelle, turbulente technologische veranderingen bedrijven testen en toenemende volatiliteit creëren, samen met onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit? (Kaivo-oja, 2018). We dienen dus ook enorme hoeveelheden informatie te verwerken, sneller beslissingen te nemen, daar waar alles meer met elkaar verbonden is dan ooit tevoren. We moeten nu werken met een andere denkrichting, waarbij het belangrijk is niet te focussen op wat waarschijnlijk is, maar op wat mogelijk is. We dienen dus verder te kijken dan datgene wat er is en daaraan vast te houden.  Het vraagt om verder zoeken naar andere mogelijkheden. Om deze verandering te bereiken, dienen we nieuwe gewoonten en nieuwe patronen te creëren. We moeten meer en anders met elkaar communiceren, samenwerken, informatie verzamelen, gebruik maken van elkaars kwaliteiten en verschillende strategieën voor de toekomst ontwikkelen. Als we deze V.O.C.A. zienswijze niet meenemen in onze diagnose van een organisatie, dan krijgen we onder andere ‘disempowered leaders’. Zij negeren namelijk de verschillen tussen de uitdagende situaties binnen de organisatie, in plaats van deze te waarderen om zo de middelen, waaronder de medewerker, op de juiste wijze in te zetten om de prestaties van de organisatie te behouden en te verbeteren (Bennett, 2014).  Dit alles is essentieel om de toekomst anders en positief tegemoet te treden.


LEIDERSCHAP EN VUCA
Een van de vele vragen hierbij is wat dit alles betekent voor het leiderschap en hoe hier mee om te gaan richting het team. Organisaties zien zeker de noodzaak om gezamenlijk deze V.O.C.A. wereld en nieuwe werkomgeving tegemoet te treden. Wat betekent dit voor hun teams en hun samenwerking? Is er voldoende samenwerking om zo de complexiteit en dynamiek van de markt het hoofd te bieden? En welke invloed heeft de leidinggevende? Voorgaande vragen zijn allemaal plausibele vragen vanuit het motto: “We kunnen het niet meer alleen, maar hebben elkaar écht nodig”.  Het houdt organisaties dus bezig om te kijken op welke wijze de leidinggevende, het team of de individuele medewerker hierop anticipeert binnen hun organisatie.


12 STRATEGIEËN (In de masterclass behandelen we deze verder)

 • Wat maakt veranderen zo lastig en hoe veranderen we dit ?
 • De mindset (het brein) m.b.t. veranderen. Hoe kunnen we deze voor ons laten werken?
 • Welk type leiderschap is nodig binnen de transitie ?
 • Waar zijn de meeste managers bang voor en hoe gaan we hier mee om ?
 • Waar zijn de meeste medewerkers bang voor en hoe gaan we hier mee om ?
 • De veranderstrategieën om een transitie te bewerkstelligen.
 • Cultuur als randvoorwaarde voor de transitie.
 • Belangrijke communicatie strategieën in een transitie.
 • Het creëren van ‘readiness’ binnen de transitie.
 • Hoe borgen van de transitie.
 • De rol van de HR afdeling.
 • De faal- en succesfactoren van een transitie.

Heeft uw organisatie de V.O.C.A. zienswijze al omarmd? Neem gerust contact op om eens verder te praten.

Deel dit artikel met je netwerk

Johan Baken

Transitie Maker

Johan helpt al meer dan 20 jaar bedrijven bij het ontwikkelen

van "high performance" organisaties. Hij traint en coacht 

leidinggevenden om meer uit zichzelf en uit hun teams te halen.

Nog geen reacties. Je kunt de eerste zijn!

We zijn benieuwd naar jouw mening. Plaats je reactie hieronder.