Doelen realiseren? Interne en externe hulpbronnen

Doelen realiseren? Interne en externe hulpbronnen

Doelen realiseren? Hulpbronnen

Als je jezelf of iets in je omgeving wilt verbeteren, dan begin je vaak met het (onbewust) stellen van een doel (het "wat"). Vervolgens heb je tools nodig die de verbetering mogelijk maken en ervoor zorgen dat je jouw doel realiseert (het "hoe"). Het is dan ook verstandig om daar even bij stil te staan voordat je begint.

Je beschikt over diverse tools en van sommige ben je jezelf misschien niet eens bewust. Deze tools die je helpen bij het bereiken van je doel noemen we hulpbronnen en zijn onderverdeeld in twee categorieën: interne hulpbronnen en externe hulpbronnen.

1. Interne hulpbronnen

Interne hulpbronnen zijn tools die in jou als persoon aanwezig zijn. Tools dus die je altijd bij je hebt en waar je ook altijd een beroep op kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan:

Gedrag

Gedrag zijn jouw acties en reacties met betrekking tot de omgeving. Welk gedrag (acties en reacties) helpt je bij het uitvoeren van taken, handelingen en activiteiten die nodig zijn om te groeien? Denk bijvoorbeeld aan assertief of proactief gedrag of elk ander gedrag dat je ondersteunt. Laat je dat gedrag in het dagelijks leven al regelmatig zien of is het nodig om het wat meer te oefenen?

Vaardigheden

Een vaardigheid is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren. Welke vaardigheden heb je nodig om jezelf te ontwikkelen in de richting van je doel? Beheers je die vaardigheden zo goed dat je er op kunt vertrouwen? Of moet je deze nog wat bijschaven en oefenen? Heb je één hoofdvaardigheid nodig of juist een set aan vaardigheden (skillset)?

Kennis

Kennis is dat wat je weet (en eventueel toepast). Voor het realiseren van sommige doelen heb je meer kennis nodig dan waarover je nu beschikt. Heb je voldoende kennis of moet je nog wat meer onderzoek doen of specifieke kennis tot je nemen? Wanneer heb je voldoende kennis? Besef bijvoorbeeld dat het nemen van (goede) beslissingen vaak gebeurt op basis van onvolledige informatie.

Overtuigingen

Overtuigingen zijn zaken die we als waarheid beschouwen. Het zijn generalisaties die we kunnen toetsen als bepaalde overtuigingen belemmerend werken en je tegenhouden. Welke overtuigingen heb je en ondersteunen die  bij het realiseren van jouw doel of houden bepaalde overtuigingen je juist tegen?

Waarden

Waarden zijn zaken die we belangrijk vinden en het liefst in elk gebied in ons leven willen ervaren. Voorbeelden zijn: (financiële) onafhankelijkheid, vrijheid, waardering, gezondheid, avontuur. Ieder persoon kan andere waarden hebben en een andere waarden-hiërarchie (de volgorde waarin je bepaalde waarden als belangrijk ervaart). Welke waarden zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft om aan dit doel te werken?  Zijn er ook waarden die met dit doel in conflict komen?

De toekomst is de som van jouw doelen. Als je daaraan denkt, dan is het heel goed mogelijk dat je daarin jezelf anders gedraagt of anders over jezelf, je omgeving en de wereld denkt.​​​​​​

Naast deze interne hulpbronnen kunnen we soms ook beschikken over tools die buiten onszelf liggen: de externe hulpbronnen.


2. Externe hulpbronnen

Externe hulpbronnen zijn tools die in je omgeving aanwezig zijn. Afhankelijk van jouw situatie en doel kunnen ze wel of niet tot jouw beschikking staan. Denk bijvoorbeeld aan:

Materialen

Zijn er zaken, materialen of spullen die je nodig hebt om jouw doel te realiseren? Als je jouw online marketing activiteiten wilt automatiseren, dan kun je daar een softwaresysteem voor nodig hebben. Bezit je over de materialen die je nodig hebt? Zo nee, hoe kom je er dan (tijdelijk) aan? Moet je ze persé kopen, kun je ze huren, tijdelijk van iemand lenen of op een andere manier?

Hulp

Welke mensen kunnen je helpen bij jouw doel? Als je iets voor de eerste keer moet doen, is het handig als iemand je helpt die er heel ervaren in is. Als je contact zoekt met een persoon, ken je dan iemand die jou bij hem of haar kan introduceren? Hoe krijg je mensen bereid dat ze jou hulp aanbieden? Wat kun je er voor terug geven of doen? Ook jij bent namelijk voor anderen een bron van kennis, vaardigheden en inspiratie…

Geld / budget

Welke financiële middelen heb je nodig om jouw doel te realiseren? Soms heb je bijvoorbeeld een opleiding, training of coaching nodig om verder te komen. Ook de nodige materialen moet je soms aanschaffen. Beschik je zelf over de middelen om dat te financieren? Zo nee, hoe kom je er dan aan?

Bij het stellen van doelen wordt er vaak veel aandacht besteed aan het "wat", het definiëren van het doel, bijvoorbeeld met de S.M.A.R.T. methode. Het is verstandig om daarnaast stil te staan bij het "hoe", de hulpbronnen die je nodig hebt. Je doel wordt er niet alleen duidelijker door. Je krijgt er ook inzicht mee in wat je precies moet doen om dat doel te realiseren.

Veel plezier en succes!

Deel in je netwerk

Bjørn Vos

Transitie Maker

Bjørn is een ervaren verkooptrainer en sales & management coach die organisaties en medewerkers inspireert om het net even beter te doen dan de concurrentie. Hij combineert  zijn uitgebreide kennis en ervaring met humor.  Werkt voor marktleiders en ambitieuze bedrijven.

Nog geen reacties. Je kunt de eerste zijn!

We zijn benieuwd naar jouw mening. Plaats je reactie hieronder.